Een miskraam komt voor bij 1 op de 10 vrouwen (10%). Hoe herken je een miskraam en wat moet je doen als je een miskraam hebt gehad?

Eén van de eerste verschijnselen van een miskraam is vaginaal bloedverlies, vaak in combinatie met (krampende) buikpijn. Bij ongeveer 50% van de vrouwen met bloedverlies treedt er daadwerkelijk een miskraam op. Bloedverlies duidt dus niet altijd op een miskraam. Bij helderrood bloedverlies mag je altijd contact met ons opnemen. Het kan ook zijn dat je helemaal niets merkt en dat wij met de echo een miskraam opmerken.

Bij een miskraam in gang kan het bloedverlies binnen enkele uren of dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Vaak gaat dit gepaard met menstruatieachtige pijn. De vruchtzak wordt uit de baarmoeder gedreven, de miskraam heeft dan plaatsgevonden. Na het verliezen van het vruchtje neemt het bloedverlies en de pijn vaak snel af.

Een miskraam vaststellen
In onze praktijk kunnen wij zeer vroege zwangerschapsecho’s maken. Vanaf ongeveer 6,5 week in de zwangerschap kunnen wij kijken of de zwangerschap goed verloopt, vanaf dat moment is er namelijk een hartslag te zien. Dit doen wij middels een echoscopisch onderzoek. Heb je bloedverlies en twijfel je of het een miskraam is, neem dan contact met ons op zodat we samen een plan kunnen maken.

Een miskraam, wat nu? Afwachten of een operatie?
Heb je een miskraam en is je vruchtje nog niet op de natuurlijke wijze afgestoten, dan zijn er meerdere opties. Veel vrouwen willen afwachten, omdat bij de meeste miskramen het vruchtje binnen 2 weken na het starten van het bloedverlies afgestoten wordt door het lichaam. Vaak kan dit beter verwerkt worden, omdat het verdriet thuis en op eigen manier beleefd kan worden.

Ook is het mogelijk om de miskraam op te wekken met hormoonhoudende tabletten die ervoor zorgen dat je baarmoeder samen gaat trekken. Door deze samentrekkingen kan het uitdrijven van het vruchtje versneld worden. Bij ongeveer 90% werken deze tabletten effectief en komt de miskraam binnen 24 uur op gang. Helaas hebben de tabletten bij circa 10% geen effect, waardoor de behandeling kan worden herhaald of waardoor er alsnog een operatie gepland moet worden.

Sommige vrouwen vinden het moeilijk om te moeten wachten totdat de miskraam spontaan op gang komt. Het is dan mogelijk om een operatie (curettage) te plannen. Bij een curettage wordt de baarmoeder leeggezogen met een dun slangetje of met een klein schrapertje schoongemaakt.

Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Het brengt een abrupt einde aan je fantasieën en ideeën over jullie verwachte kindje. Hoe pril de zwangerschap ook was, het is een groot verlies wat verwerkt zal moeten worden. De één kan het snel relativeren en een plekje geven, de ander zal een uitgebreid rouwproces doormaken. Laat het verdriet er zijn en praat erover met je partner, familie of vrienden.

Waarom een miskraam heeft opgetreden is altijd moeilijk aan te geven. Meestal is het vruchtje in aanleg niet goed geweest en stopt het met groeien of stoot je lichaam het af. Na één miskraam heb je niet meer risico om bij een volgende zwangerschap weer een miskraam door te maken. Wanneer je tabletten of een curettage gehad hebt wordt meestal aangeraden 1 menstruatiecyclus af te wachten voordat je weer zwanger mag worden. Het advies is om de foliumzuur gewoon door te blijven gebruiken.

Hebben jullie behoefte aan intensieve begeleiding bij een miskraam of andere vragen, dan kun je te allen tijde contact met ons opnemen.