Welke vis kun je beter laten (zwemmen) tijdens je zwangerschap?

Het Voedingscentrum adviseert om één of twee keer per week (vette) vis te eten als je zwanger bent. Vis bevat namelijk omega 3 vetzuren en deze zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je kindje. Het is goed om (doorbakken) vette vis te eten, zoals zalm, bokking en sardines. Ook van garnalen, kabeljauw, krab, kreeft en mosselen kun je zonder risico genieten.

In onze praktijk wordt regelmatig de vraag gesteld of elke vis geschikt is om te eten tijdens de zwangerschap. Rauwe en gerookte vissoorten bevatten helaas vaak schadelijke bacteriën. Een veelvoorkomende bacterie is listeria en besmetting hiermee kan zelfs leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. We raden dan ook af om o.a. (gerookte) zalm, heilbot of haring te eten. Dat geldt zowel voor aanschaf in de supermarkt als bij de visboer. Indien je deze vissoorten goed verhit worden de virussen en bacteriën gedood en kun je het wel veilig eten. Vis uit blik of pot is overigens al veelal voldoende verhit geweest.

Roofvissen bevatten dioxines en kwik en kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je kindje. We raden het eten van o.a. tonijn, paling, heilbot, makreel, snoekbaars en zwaardvis af. Tonijn is verkrijgbaar in blik (in water of olie), als steak, paté en als salade. Voor alle tonijn varianten geldt een verhoogd risico. Heilbot wordt steeds meer gekweekt en minder gevangen in het wild. Gekweekte heilbot wordt grootgebracht in overvolle wateren en worden dus meer blootgesteld aan bacteriën. Maar ook de wilde heilbot kan besmet zijn door het eten van kleinere vissen en algen.

Pas dus op met rauwe, gerookte en vacuümverpakte vis en laat ook de roofvissen liever 9 maanden staan.

De kans op ernstige gevolgen voor je ongeboren zoon of dochter is erg klein. Toch kan het fijn zijn om extra zekerheid te hebben. Wij zijn er voor jou! Je kunt ons altijd bellen (0418 – 648 777) of een mail sturen (info@debetuwewaard.nl).