Tijdens de zwangerschap gaat meestal alles goed, maar soms zijn er momenten waarop je ongerust bent. Iets kan niet goed voelen of er niet goed uit zien. Wanneer en bij welke klachten bel je de verloskundige? 

Veel klachten horen doorgaans bij de zwangerschap en zijn veelal onschuldig. Echter bij sommige klachten kan er meer aan de hand zijn en willen we dat je contact met ons opneemt. Dat geldt voor:

Vaginaal bloedverlies
Bloedverlies hoeft gelukkig niet direct ernstig te zijn maar we willen het altijd graag weten zodat we een inschatting kunnen maken of er een extra controle nodig is. Probeer je verbandje of onderbroek met het bloed erin te bewaren, zodat we de hoeveelheid zelf goed in kunnen schatten. 

Aanhoudende hoofdpijn, al dan niet in combinatie met sterretjes zien, bandgevoel in de bovenbuik (alsof er een strakke riem net onder de ribben zit), misselijk, braken of plotseling veel vocht vasthouden in handen, gezicht of voeten
Wanneer je verder bent dan 24 weken en je herkent deze klachten, dan kunnen dit tekenen zijn van een zwangerschapsvergiftiging. Het gaat meestal niet om kortdurende hoofdpijn, maar om hoofdpijn die aan blijft houden vaak in combinatie met één van de andere klachten. Wanneer je deze klachten herkent neem dan contact met ons op. Dan kunnen wij je bloeddruk meten en je urine controleren. Op deze manier kunnen we zien of de klachten wijzen op een zwangerschapsvergiftiging, of onschuldig zijn.

Bij minder kindsbeweging voelen
Vanaf 24 weken is het belangrijk dat je je kindje dagelijks voelt bewegen en houden we als minimale grens 10 bewegingen per 24 uur aan. Dit wil zeggen 10 bewegingen en geen 10 momenten, dus meestal zul je die 10 bewegingen makkelijk halen. Er kan veel verschil zitten tussen het ene en andere kindje. Sommige kindjes bewegen altijd wat minimaal en andere zijn de hele dag door druk. Wanneer je altijd veel kindsbeweging voelt en het is ineens beduidend minder (maar wel meer dan 10 keer) mag je ook contact met ons opnemen.

Wanneer je twijfelt kun je het beste 1 uur lang kindsbewegingen ‘uitlokken’. Voel je geen beweging of blijft het minimaal, trek dan bij ons aan de bel. We willen je vragen om bij verminderd kindsbeweging gedurende de dag te bellen en niet te wachten tot ’s avonds laat. Een volledige dag afwachten is ook niet de bedoeling. Trek dus op tijd aan de bel. 

Wanneer je nog geen 37 weken bent en je regelmatig een pijnlijke samentrekking van de baarmoeder ervaart die niet weg trekt met rust of warmte
Een regelmatige samentrekking van de buik binnen de 10 minuten kunnen wijzen op weeën, zeker ook wanneer ze pijnlijk zijn. Deze pijn kan in de buik maar ook in de onderrug of bovenbenen voelbaar zijn. Andere oorzaken van harde buiken kunnen zijn: overbelasting (te drukke dag gehad of te zware lichamelijke inspanning verricht), veel kindsbeweging, voorweeën, indaling of een blaasontsteking. Wanneer je regelmatige en pijnlijke harde buiken hebt probeer dan eerst warmte en rust toe te passen. Wanneer de baarmoeder overprikkelt is wordt deze meestal weer rustig door een warme douche of een warme kruik. Wanneer dit niet helpt neem dan contact met ons op. 

Bij vruchtwaterverlies voor 37 weken
Wanneer je herhaaldelijk vochtverlies hebt en denkt dat je vliezen gebroken zijn neem dan direct contact met ons op. Probeer alles wat nat is geworden te bewaren zodat we dit kunnen bekijken. Wanneer het lukt om het vochtverlies op te vangen in een potje of bekertje is dat voor ons ideaal. 

Ben je 37 weken gepasseerd dan mag je de belinstructies aanhouden die je van ons bij de bevalinformatie gekregen hebt. 

Bij ongerustheid
Bespreek je zorgen over je gezondheid of de gezondheid van je kindje met ons. Ongerustheid is altijd een reden om te bellen.  

Onze bereikbaarheid
Bij lichamelijke klachten willen we je altijd vragen om te bellen en niet om te mailen.

Voor minder dringende zaken zijn wij op werkdagen te bereiken van 9-17 uur op het telefoonnummer 0418-648 777. 

Voor spoed zijn wij dag en nacht te bereiken op het telefoonnummer 06-12042242.

Mocht je ons niet te pakken kunnen krijgen op het spoednummer hebben we nog een extra regeling via de centrale van het ziekenhuis in Tiel. Je mag dan de centrale bellen via 0344-674911 en vraag dan naar één van ons, je wordt dan doorverbonden met onze privé-nummers. 

Het is handig wanneer je onze telefoonnummers opslaat in je telefoon. Mochten bovenstaande situaties zich voordoen dan kunnen jullie ons direct bereiken!