Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Er zullen nu veel dingen geregeld moeten worden. Eén van die dingen is de zorg voor in de kraamweek. Weet je niet wat je van kraamzorg kan verwachten, waarom het nodig is, wat de kosten zijn en op hoeveel uur je recht hebt? Wij bespreken het in dit blog, zodat jij van de belangrijkste dingen op de hoogte bent!

Waarom kraamzorg?

Na je bevalling heb je tijd nodig om te herstellen en om te wennen aan deze nieuwe situatie. Om jullie als kersverse ouders tijdens deze bijzondere tijd te ondersteunen, krijg je hulp van een kraamverzorgende. Tijdens de kraamtijd krijg je uitleg over de verzorging, veiligheid en voeding voor je baby. Zo zorgt de kraamverzorgende ervoor dat jullie zelfverzekerd en zelfstandig voor jullie kindje kunnen zorgen. De kraamverzorgende is er niet alleen voor moeder en baby, maar voor het hele gezin. Ze biedt een luisterend oor, doet wat huishoudelijke taken, observeert en adviseert. Op deze manier kun jij genieten van je kindje en lekker tot rust komen!

Wanneer kraamzorg regelen?

Kraamzorg kun je het beste al op tijd aanvragen, want jij hebt het vast druk met alles regelen. Ook aanbieders van kraamverzorging willen het liefste dat je je op tijd aanmeldt zodat ze aan alle aanvragen kunnen voldoen. Het kan namelijk redelijk druk zijn bij een geboortegolf of in vakantieperiodes. Het beste is dus om de kraamzorg te regelen wanneer je tussen de 12 en 16 weken zwanger bent. 

Wat kost kraamzorg?

In Nederland valt kraamzorg onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kraamzorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Houd hierbij wel rekening met de wettelijke eigen bijdrage. Deze bedraagt in 2021 €4,60 per uur. Je kan je aanvullend verzekeren zodat je de eigen bijdrage (deels) vergoed krijgt. 

Hoeveel uur kraamzorg krijg je?

Het aantal uur kraamzorg dat je krijgt hangt van verschillende factoren af. De consulente zal samen met jou in de intake het aantal uren kraamzorg bepalen aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Deze uren worden over 8 tot 10 dagen verdeeld. Er is een maximum van 80 uur kraamzorg die vergoed wordt. 

Wil je meer weten over de kraamweek? Hier hebben we een aantal praktische zaken op een rij gezet!