Deze vraag krijgen we regelmatig in onze praktijk. Vele producten kun je blijven eten en drinken tijdens je zwangerschap, maar er zijn toch wel wat zaken waar je even op moet letten. Sommige producten kunnen namelijk schadelijk zijn voor jezelf of je baby.

Allereerst: maak je niet direct ongerust als je per ongeluk iets “verkeerds” hebt gegeten. Als je het een enkele keer binnen hebt gekregen en je er niet ziek van bent geworden, is het niet meteen schadelijk voor je baby. Maar vermijd het in het vervolg wel.

Wat mag ik niet eten?
Wat kan er dan schadelijk zijn? Vermijd rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees. Ook gerookte of gedroogde vleeswaren (zoals boerenmetworst, chorizo, parmaham, salami, cervelaat) kun je beter niet eten. Een biefstukje verhit je het beste door en door, zodat gevaarlijke bacteriën geen kans krijgen. Ook leverproducten zoals leversmeerworst of –paté mag je niet te veel eten. Door de hoge concentratie vitamine A vergroot je daarmee de kans op aangeboren afwijkingen. Een boterham per dag met paté of één keer per week orgaanvlees is toegestaan.
Vis is heel gezond, maar pas ook hier op met rauwe of gerookte vis en de vacuum verpakte vis. Hierin kan de Listeria-bacterie zitten. Een ander gevaar bij vis schuilt in de aanwezigheid van zware metalen. Dit is vooral bij roofvissen het geval. Die kun je dus beter vermijden.
Het eten van kazen is geen probleem, zolang ze maar niet gemaakt zijn van rauwe melk. Is dat wel het geval, dan staat er op de verpakking altijd “au lait cru” of “gemaakt van rauwe melk”. Ook zelfgemaakte producten met rauwe eieren kun je het beste vermijden. Een zelfgemaakte tiramisu bijvoorbeeld is heerlijk, maar niet veilig. De tiramisu uit de supermarkt kun je wel gewoon eten (wel even opletten dat er geen alcohol in zit!).
Bij kruiden moet je vooral op de hoeveelheid letten. Kruiden bevatten plantengifstoffen die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor je baby. Vermijd daarom kruidenpillen en estherische olie op basis van kruiden.
Groenten zijn gezond, maar zorg ervoor dat je rauwe groenten een keer extra wast. Kiemgroenten zoals taugé en alfalfa dompel je voor consumptie even onder in kokend water of je wokt het mee met de maaltijd. Op die manier weet je zeker dat er geen Salmonella op zit.

Wat mag ik niet drinken?
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om veel te drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Het beste kun je veel water drinken. Drink je graag venkel-, anijs- en zoethoutthee? Neem dit dan met mate (1 à 2 glazen per dag). Zwarte thee en groene thee kun je zo’n drie koppen per dag drinken. Voor koffie is het advies 1 kopje per dag. Alcohol wordt tijdens de zwangerschap geheel afgeraden.

Als je een beetje op let, kun je dus prima lekker eten en drinken tijdens je zwangerschap. Twijfel je toch? Of heb je nog vragen over een bepaald voedingsmiddel? Wij adviseren je graag!