Als je zwanger bent, moet je met veel zaken rekening houden. Je moet letten op je voeding, daarnaast moet je lichaam harder werken om hitte kwijt te kunnen. Ook hygiëne is een punt van aandacht dat nogal eens vergeten wordt, maar zeker niet minder belangrijk is.

Tijdens je zwangerschap werkt je afweersysteem minder goed en ben je vatbaarder voor infecties. Probeer daarom net even meer op hygiëne te letten. Was bijvoorbeeld altijd je handen voordat je gaat eten of nadat je naar het toilet bent geweest. Gooi vleesbakjes waar rauw vlees in heeft gezeten direct weg. Let op kruisbesmetting met bijvoorbeeld bestek of spatels die met rauw vlees in aanraking zijn geweest. Was groente die je rauw consumeert een keer extra en draag handschoenen bij het verschonen van de kattenbak of was je handen nadien. Je zou ook je partner natuurlijk een keer lief aan kunnen kijken! Tevens moet je bij het werken in de tuin oppassen voor de parasiet toxoplasmose. Daarbij wordt geadviseerd handschoenen te dragen of je handen naderhand goed te wassen.

Kleine kinderen
Wanneer je al kleine kinderen hebt, let dan goed op. Kleine kinderen kunnen het Cytomegalievirus (CMV) of andere kinderziektes bij zich dragen. Deze infectieziekten kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind wanneer je zelf de infectieziekte doormaakt. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.
Vooral jonge kinderen kunnen CMV verspreiden via urine en speeksel. Kom je veel in contact met jonge kinderen (bijvoorbeeld omdat je al kinderen hebt of omdat je met kinderen werkt)? Zorg dan extra goed voor een hygiënische omgeving:

  • Was regelmatig je handen
  • Eet niet van hetzelfde bestek als de kinderen
  • Deel geen beker of mok met de kinderen
  • Deel geen zakdoek met elkaar

Risico’s op het werk
Werk je in de zorg? Of werk je veel met kinderen, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf of een (basis)school? Wees dan ook bedacht op ziekten als rode hond, waterpokken en de vijfde ziekte. Dit wordt ook besproken tijdens je eerste afspraak. We zullen dan nagaan of je gevaccineerd bent en of je deze drie kinderziektes vroeger zelf al doorgemaakt hebt. In dat geval ben je beschermd.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of andere zaken? Uiteraard helpen wij je graag verder!