Een positief streepje op de zwangerschapstest! Er breekt een spannende en mooie tijd aan! Veel vragen en onzekerheden komen op je af. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je er zoveel mogelijk van kan genieten.
Eén van de belangrijkste zaken (en het onderwerp waar wij de meeste vragen over krijgen) is je voeding. We hebben een overzicht gemaakt waarin staat welk eten en drinken geadviseerd worden dagelijks te consumeren en welke voeding je beter niet kunt nuttigen. Het is niet de bedoeling om te gaan lijnen of diëten als je zwanger bent, maar eten voor twee is ook niet nodig.
De eerste stap na een positieve test is het aanmelden bij een verloskundigenpraktijk. Dit doe je bij ons snel en eenvoudig via ons aanmeldformulier of telefonisch. Als we je aanmelding via het aanmeldformulier hebben ontvangen, nemen we contact met je op om de eerste afspraak in te plannen. Deze afspraak vindt plaats rond de achtste week van je zwangerschap en duurt ongeveer een uur. We maken een echo en kijken naar je gezondheid, leefwijze, medische voorgeschiedenis en eventuele voorgaande zwangerschappen. Ook zullen we vragen naar ziekten of aangeboren afwijkingen in de familie. Wanneer je zelf medicijnen gebruikt is het prettig als je het doosje en/of de bijsluiter meeneemt. Op die manier kunnen we een goed beeld vormen van jouw persoonlijke omstandigheden en onze zorg daarop aanpassen. Verder zullen we tijdens de controle informatie geven waar je op moet gaan letten nu je zwanger bent en wat jullie mogen gaan regelen. Uiteraard staan wij tijdens je zwangerschap altijd voor je klaar, mocht je vragen hebben.
Regelmatig hebben we vervolgcontroles. Deze duren ongeveer 20 minuten. Dat is langer dan gebruikelijk, omdat wij het belangrijk vinden om de tijd voor je te nemen. Daarnaast krijg je een medische planner. Daarin staat overzichtelijk weergegeven wat je per periode moet regelen en waar je rekening mee moet houden.
Een belangrijk onderwerp dat nogal eens over het hoofd wordt gezien, is de erkenning van het kind en het bepalen van het ouderlijk gezag. Als jullie getrouwd zijn, of een geregistreerd partnerschap hebben, dan zal de partner automatisch de vader zijn. In alle andere gevallen zullen jullie echter zelf actie moeten ondernemen. Wij vertellen je graag hoe je dat moet regelen.
Help andere stellen
Zwanger worden is geen vanzelfsprekendheid. Maar gelukkig is er Moeders voor Moeders. Dit is een landelijk actieve organisatie die stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpt, door urine van zwangere vrouwen in te zamelen. Deze urine bevat namelijk een hormoon, dat een belangrijk bestanddeel vormt van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. In de beginperiode van je zwangerschap bevat je urine de hoogste concentratie van dit hormoon. Door deel te nemen aan Moeders voor Moeders help je andere stellen om ook zwanger te worden.
Klaar voor de eerste stap? Klik hier voor het aanmeldformulier.