Tips voor zwanger zijn in hitteHeerlijk, die zomerse temperaturen. Maar als je zwanger bent, kun je veel hinder ervaren bij hoge temperaturen. Je lichaam moet dan harder werken om de warmte kwijt te kunnen en je kunt last krijgen van een lage bloeddruk. Het kan dan een uitdaging zijn om hier mee om te gaan…

Gelukkig kun je wel wat doen om het leven met deze hitte wat aangenamer te maken. Het belangrijkste is dat je genoeg drinkt. Normaal gesproken drink je minimaal zo’n 2 liter per dag, maar met zomerse temperaturen mag dat best meer zijn. Het beste is om water te drinken, eventueel met munt of citroensap voor de smaak. Zorg er wel voor dat het water niet te koud is. IJskoud water moet door je lichaam weer op temperatuur gebracht worden, waardoor je lichaam harder moet werken en nog warmer wordt. Vermijd liever drankjes met veel suiker, koffie en zwarte thee.

Je lichaam heeft brandstof nodig om de warmte te kunnen reguleren. Maar zorg ervoor dat je licht eet. Neem bijvoorbeeld een salade, rijst of een soepje. Om zwaar eten (zoals brood, aardappelen, pasta) te kunnen verwerken, moet je lichaam namelijk harder werken. Hierdoor krijg je het juist warmer.

Help je lichaam afkoelen door zo nu en dan natte washandjes op je polsen en/of in je nek te leggen. Je bloed koelt daardoor af, waardoor je lichaam minder hard hoeft te werken. Hetzelfde geldt voor je voeten. Door ze in een voetenbadje te doen, help je je lichaam ook om af te koelen.

Als we het toch over de voeten hebben: zorg ervoor dat je ze hoog houdt. Leg je benen op een voetenbankje of een tafel als je zit. Dan kan je partner meteen je voeten licht masseren. Zo voorkom je dat je benen teveel vocht vasthouden.

En last but not least: blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Doe ‘s ochtends de dingen die je moet doen, als het nog koel is. Blijf gedurende de dag wel in beweging om ophoping van vocht te voorkomen, maar doe het in een rustig tempo.

Met deze tips wordt zwanger zijn in extreme hitte hopelijk wat draaglijker. Heb je nog vragen of wil je meer tips, wij staan uiteraard altijd voor je klaar!