Eerste en vervolgcontroles

 

Spreekuren

Maandag: 18.30-21.00 uur
Dinsdag: 9.00-15.30 uur en van 18.30-21.00 uur
Woensdag: 9.00-18.00 uur

Om je privacy te waarborgen is het mogelijk om in Waardenburg bij de eerste controle via de achteringang (Gasthuisstraat) te komen. Klop dan even op het linker raam zodat we weten dat je er bent.

De avondspreekuren vinden zowel in Waardenburg als in Rossum plaats.

Eerste afspraak

De eerste afspraak wordt gepland rond de achtste week van de zwangerschap en zal ongeveer een uur duren. Tijdens deze afspraak zullen we vragen stellen over je gezondheid, leefwijze, medische voorgeschiedenis en eventuele voorgaande zwangerschappen. Ook zullen we vragen naar ziekten of aangeboren afwijkingen in de familie. Wanneer je zelf medicijnen gebruikt is het prettig als je het doosje en/of de bijsluiter meeneemt. Verder zullen we tijdens de controle informatie geven waar je op moet gaan letten nu je zwanger bent en wat jullie mogen gaan regelen.

Daarnaast zal tijdens deze controle een echo gemaakt worden. Afhankelijk van de zwangerschapstermijn zal deze echo in- of uitwendig gemaakt worden.

Mocht je voor de eerste controle vragen hebben mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Vervolgcontroles

Voor de vervolgcontroles plannen we 20 minuten in. We vinden het belangrijk om de tijd voor jullie te kunnen nemen en plannen daarom langer dan gebruikelijk in. Tijdens deze controles zullen we bespreken of je vragen of klachten hebt. Verder zullen we je bloeddruk meten, je gewicht bepalen en een uitwendig zwangeren onderzoek doen. Tijdens het uitwendig zwangeren onderzoek bepalen we met onze handen of de baarmoeder en het kind goed groeit. Later in de zwangerschap kunnen we ook hiermee de ligging en indaling van het kind bepalen. Ook luisteren we iedere controle naar het hartje.

Bij de eerste zwangerschap wordt er een medische planner uitgereikt. Hierop kun je zelf bijhouden wat je per periode kunt te regelen en over welke zaken je na mag gaan denken. Daarnaast kun je zien welke onderwerpen er bij de vervolgcontroles aan bod zullen komen.

In het begin van de zwangerschap zullen de vervolgcontroles om de 4 weken plaatsvinden. Wanneer de zwangerschap vordert vinden we het prettig je vaker te controleren. Het controleschema ziet er als volgt uit:

– 8-24 weken zwanger => vervolgcontroles a 4 weken
– 24-30 weken zwanger => vervolgcontroles a 3 weken
– 30-36 weken zwanger => vervolgcontroles a 2 weken
– > 36 weken zwanger => vervolgcontroles a 1 week
Dit is een algemeen controleschema, uiteraard kan hier op (medische) indicatie van afgeweken worden.