Zwangerschapscursussen

De komst van een baby en de transitie naar het ouderschap zijn een zeer bijzondere en soms ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Het is belangrijk je hier goed op voor te bereiden, hierbij zou het volgen van een zwangerschapscursus kunnen helpen. Er worden in de regio verschillende cursussen aangeboden.

Zwangerschapsyoga
Yoga tijdens de zwangerschap is gericht op bewustwording, ontspanning en vertrouwen. Je krijgt theoretische informatie over de bevalling en oefeningen die gericht zijn op een goede lichaamshouding, ademhaling en ontspanning.
www.yoga-geldermalsen.nl (Geeft enkele individuele lessen zwangerschapsyoga)
www.yogaleerdam.com
www.yourbalance.nl
www.anahata-centrum.nl
www.yogastudioc.nl

Prettig bevallen
Een nieuwe vorm van voorbereiding voor beide (aanstaande) ouders op zowel de bevalling als de eerste periode ná de geboorte. De cursus wordt gegeven door een ervaren getrainde verloskundige en omvat 3 avonden van 1,5 uur. De cursus wordt aangeboden in kleine groepen (maximaal 4 stellen) of privé aan jullie samen en kan ook in het Engels of Duits gepresenteerd worden.
www.prettigbevallen.nl

Prettig Ouderschap
Het is een feit dat jonge ouders de eerste drie maanden als zwaar kunnen ervaren. Dat heeft vooral te maken met onbekendheid en onwetendheid omdat velen het maar op zich af laten komen. Dat is zonde! Hier geldt hetzelfde als voor de bevalling: een goede voorbereiding is het halve werk en kennis geeft kracht! Ook deze cursus wordt gegeven door een ervaren verloskundige en omvat 1 avond van 2 uur.
www.prettigbevallen.nl

Ontspannen & bevallen
Dit is een praktische cursus waarbij je ontspanningstechnieken leert, waarmee je tijdens de bevalling de pijn kunt verminderen en meer zelfcontrole hebt. De cursus wordt gegeven in Zaltbommel en omvat 4 lessen van 1,5 uur.
www.ontspannenenbevallen.nl

Zwangerfit
Een cursus voor actieve, sportieve vrouwen tijdens en na hun zwangerschap. Het principe is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat een sportieve en gezonde levensstijl een positieve invloed heeft op het voorkomen, herstellen of verminderen van bekken- bekkenbodemklachten. Je kunt met deze cursus starten vanaf 16 weken zwangerschap.
www.fysiobommelerwaard.nl
www.fysioteam-art.nl

Zwangerschapsgym
Deze cursus wordt aangeboden door Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) en bestaat uit 15 bijeenkomsten van een uur, waarvan 10 bijeenkomsten voor de bevalling en 5 erna. Je leert hoe je jezelf voor kunt bereiden op de komst van je kindje, je conditie op peil te houden en hoe je weeën op kunt vangen. Er is ook een partneravond waarbij jouw (bevallings-)partner leert hoe hij je het beste kan ondersteunen. Na de bevalling ga je met name werken aan het herstel van je spieren en bindweefsel. Je kunt starten met deze cursus bij 24-28 weken. De cursus wordt doorlopend georganiseerd op diverse plaatsen. Voor meer informatie zie de website van STMR of neem contact op via de Zorgcentrale met het telefoonnummer 0900-8433 (0,10 eurocent per minuut).

Zwangerschapszwemmen
Zwangerschapszwemmen is een goede aanvulling op zwangerschapsgym of yoga. Het bewegen in water stimuleert en ondersteunt lichaamsfuncties, die zowel voor de moeder als voor het kind van belang zijn. De cursus heeft als doel het handhaven en bevorderen van beweeglijkheid, algemene conditie en ontspanning van de spieren.
www.desportwaard.nl

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Tijdens deze individuele cursus leren jullie om al contact te maken met jullie kindje in je buik. Jullie ontdekken hoe je kindje beweegt en reageert, daarnaast worden jullie voorbereid op de bevalling en het ouderschap.
www.paulagroeneveld.nl
www.haptotherapiekoningsweg.nl

Hypnobirthing
Hypnobirthing gaat er vanuit dat elke baby in warmte en rust geboren moet worden. Je verkeert tijdens hypnobirthing niet daadwerkelijk in een hypnose maar wel in een ontspannen staat van zijn.
De nadruk ligt op zwangerschap en geboorte, maar ook op prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen, worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte.
www.mamasuuz.nl
www.hypnobirthingculemborg.nl

Online cursus ‘Eigen Wijze’
Is een groepsles niets voor je of heb je te weinig tijd? Tegenwoordig kun je ook een digitale zwangerschapscursus volgen.
www.eigenwijzezwangerschap.nl

Online course in English for couples. It’s a theoretical course and you will learn breathing exercises.
Most Health insurance policies reimburse the course.
www.pregnancycourseonline.com

Aanpakken voor aanstaande vaders
Speciaal ontwikkeld voor de aanstaande vader, met praktische informatie en tips over de periode die je leven als man ingrijpend zal veranderen: de komst van je kind. De cursus bestaat uit 2 avonden.
www.vadercursus.nl

Borstvoedingscursus
Deze houden we in eigen praktijk. Klik hier voor meer informatie.

EHBO bij zuigelingen en kinderen
Klik hier voor meer informatie.