Zwanger zijn is een mooie belevenis. Althans, het meeste van de tijd. Helaas ontkom je niet aan de welbekende zwangerschapskwaaltjes. Welke kwaaltjes jij krijgt en hoe je ze beleeft, dat verschilt per vrouw. We geven de top 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes.
- Vermoeidheid
Met stip op één: vermoeidheid tijdens de zwangerschap. Niet de vermoeidheid die je voelt na een dag hard werken of een inspannende sessie in de sportschool. We bedoelen de vermoeidheid die je voelt na het doen van enige inspanning. Je hebt het gevoel dat je mee gedaan hebt aan de Tour de France. Er gaat veel energie naar de vorming van je kindje. Je mag er gerust aan toegeven.
- Misselijkheid
Ook hier krijgt vrijwel iedere zwangere vrouw mee te maken. Meestal alleen in de ochtend, maar het kan zijn dat je er de hele dag last van hebt. Eén troost: bij de meeste vrouwen verdwijnt dit zwangerschapskwaaltje als ze de 12 weken gepasseerd zijn.
- Vaak plassen
Een zwangerschap gooit je hormoonhuishouding volledig overhoop. Ook groeit je buik, waardoor andere organen minder ruimte krijgen. Zoals bijvoorbeeld je blaas. Dit veroorzaakt een ander ongemak: je moet vaker naar de toilet.
- Stemmingswisselingen
Dit is het gevolg van de ontregelde hormoonhuishouding. Het ene moment lach je om elke grap en het volgende moment barst je in tranen uit. Alle hormonen in je lijf kunnen ervoor zorgen dat je emotioneel meer pieken en dalen kunt ervaren.
- Bandenpijn
Je baarmoeder zit met banden vast aan je bekken. Omdat je buik groeit, komt er meer druk op deze banden te staan. Dit veroorzaakt bandenpijn wat aan kan voelen als steken in je liezen en onderbuik. Meestal openbaart zich dit vanaf de twintigste week van je zwangerschap.
- Pijnlijke borsten
Onder invloed van hormonen veranderen ook je borsten. Zo worden je tepels donkerder van kleur, waardoor baby’s deze makkelijker kunnen vinden na de geboorte. Je borsten worden groter en zwaarder doordat de melklieren zich gaan ontwikkelen. Dit gaat gepaard met het gevoeliger en pijnlijker worden van je borsten, wat meestal na de vierde maand weer afneemt.
- Lage rugpijn
Tijdens je zwangerschap draag je een aardig gewicht extra met je mee. Je lichaam is dit niet gewend en het zorgt ervoor dat je je lichaamshouding verandert. Als dit een verkeerde houding is, wordt je onderrug extra belast wat resulteert in lage rugpijn.
- Vocht vasthouden
Ook een zwangerschapskwaaltje wat bij veel vrouwen voorkomt, is het vasthouden van vocht in de vingers, enkels en voeten. Dit gebeurt meestal aan het einde van de zwangerschap. Je voeten hoog leggen op een kruk, waarbij je voeten hoger liggen dan je knieën, en wisselbaden kunnen de klachten verminderen.
- Duizeligheid
Door de zwangerschap verandert je bloeddruk, waarbij de laagste daling rond de twintigste zwangerschapsweek optreed. Een plotselinge daling van je bloeddruk kan ervoor zorgen dat je ineens duizelig wordt en het gevoel hebt flauw te gaan vallen. Deze duizeligheid voelt vervelend aan maar kan geen kwaad. Als je hier gevoelig voor bent let dan op met warmte ruimtes, te snel opstaan en te lang stil staan.
- Brandend maagzuur
Door de hormonen sluit de kringspier tussen je maag en je slokdarm minder goed. Hierdoor komt maagzuur makkelijker omhoog. Door de juiste voeding kun je dit zwangerschapskwaaltje vaak voorkomen. Vermijd producten met veel kruiden, vet, zuren of koolzuur.
De zwangerschapskwaaltjes zijn het waard
De bovenstaande zwangerschapskwaaltjes zien we dagelijks voorbij komen in onze praktijk. We kunnen je tijdens het spreekuur altijd extra tips geven voor zwangerschapskwaaltjes. Je moet wat doorstaan om je kleine wondertje bij je te dragen tot de geboorte, maar als je je pasgeboren baby voor het eerst vasthoudt dan ben je alle ongemakken snel vergeten!