Zwanger raken is doorgaans niet een kwestie van simpel stoppen met anticonceptiemiddelen. Gelukkig kun je je bij een zwangerschapswens wel voorbereiden, om de kans op een goede zwangerschap te vergroten. Wij geven je graag enkele tips.

Allereerst is het een goed idee om te beginnen met het slikken van foliumzuur (0,4-0,5 mg per dag). Dit verkleint de kans op het krijgen van een kind met een open ruggetje. Foliumzuur is in tabletvorm te krijgen bij de apotheek of drogist.
Pas op met alcohol. Niet alleen de vrouw, maar ook de man moet niet teveel meer drinken. Alcohol maakt namelijk zowel de man als de vrouw minder vruchtbaar. Daarnaast geeft herhaaldelijk alcoholgebruik tijdens de zwangerschap meer kans op miskramen, vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen en gedragsstoornissen. Hetzelfde geldt voor roken en drugs: het beste is om hier al mee te stoppen bij een zwangerschapswens.
Slik je medicijnen? Controleer altijd de bijsluiter of deze gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap of vraag advies aan je behandelend arts.

Let op je voeding bij een zwangerschapswens
Niet alleen tijdens je zwangerschap is het belangrijk om op je voeding te letten. Ook als je zwanger wilt worden is gezonde en gevarieerde voeding belangrijk. Het is een goed idee om regelmatig vette vis te eten. De visolie is namelijk een belangrijke stof voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Wees wel voorzichtig met het eten van roofvissen (bijvoorbeeld zwaardvis, makreel en tonijn).
Pas ook op met lever(producten). De grote hoeveelheden vitamine A in deze producten kunnen vooral vroeg in de zwangerschap aangeboren afwijkingen veroorzaken.

Neem de tijd
Het kan een tijd duren voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Jullie hebben elke maand gemiddeld 20% kans om zwanger te worden. Na 12 maanden is 80% van de koppels met een zwangerschapswens zwanger. Ben je na 12 maanden nog steeds niet zwanger (geweest), dan mag je jezelf door de huisarts door laten verwijzen naar een gynaecoloog om een vruchtbaarheidsonderzoek te starten.

Kinderwensspreekuur
We hebben nog veel meer tips om jullie zwangerschapswens in vervulling te laten gaan. Ook beantwoorden we graag jullie vragen tijdens ons kinderwensspreekuur. Tijdens dit gesprek geven we ook informatie over gezond zwanger worden en zijn. Verder zullen we gaan kijken of er in jullie familie bepaalde ziekten of aangeboren afwijkingen voor komen. Hierdoor kunnen we jullie uitgebreid informeren over eventuele risico’s ten aanzien van de zwangerschap. Klik hier voor meer informatie of meld je direct aan voor ons kinderwensspreekuur!

Zwangerschapswens